2022 ALİCAN VE ZENGEZUR YILI OLACAK
29 yıllık diplomasi sonuç vermeyince, savaşla diplomasi elde edildi.
Yeşil Iğdır, 15 Temmuz Gazetesi sahibi ve Küresel Gazeteciler Konseyi Iğdır İl Temsilcisi Cabbar Şıktaş 2021 yılının son haftasında bir açıklama yaparak “29 yıllık diplomasi sonuç vermedi, savaşla diplomasi elde edildi” dedi.
KGK Iğdır İl Temsilcisi Cabbar Şıktaş yaptığı açıklamada şöyle dedi: “1991 yılında Azerbaycan’ın en güçsüz anında Azerbaycan’ın Karabağ bölgesine saldıran ve binlerce sivili katleden, binlercesini yaralayan ve bir milyondan fazla sivilin Karabağ’ı terk etmesine sebep olan Ermeniler, o tarihten 2020 yılına kadar Azerbaycan’ın her türlü diplomasi talebinin önünü kesmiş, masaya oturmayı reddetmişti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Karabağ sorununun çözümü için savaştan ziyade diplomasi yoluyla çözülsün istiyordu.
Aliyev’in bu tutumunu muhalif cenah ve aşırı ırkçı Ermeniler korkaklık olarak değerlendiriyordu.
Oysa Aliyev Ermenilerin daha çok hata yapmasını, girilecek savaşta Ermenilerin haksız olduklarının tescillenmesini, dünya kamuoyunun Azerbaycan’ın diplomasi taleplerine silahla karşılık verildiğini görmelerini istiyordu.
Nitekim öyle de oldu.
Azerbaycan Dışişleri bakanlığı ve Diaspora teşkilatı bu uğurda çok ciddi mücadele verdiler. Diaspora teşkilat başkanı Fuad Muradov ve ekibi dünyanın dört bir yanına dağılarak lobi çalışması yaptılar. Ermeniler de hata üstüne hata yaparak taciz atışlarını aralıksız devam ettirdiler. Zaman zaman da Azerbaycan askerlerini şehit ettiler.
Ermeniler tarafından her saldırı dünya kamuoyuna duyuruldu, ve bardağı taşıran Ermenilerle 22 Eylül 2020’de savaş başladı. 44 gün sonra Azerbaycan’ın galibiyetiyle savaş ateşkes kararı ile sona erdirildi.
Yani 29 yıl boyunca hiçbir görüşmeye razı olmayan Ermeni yönetimi 29 yıl sonra savaş yenilgisinin ardından masaya oturmaya razı oldu.
Aliyev ile Paşinyan, Putin’in başkanlığında bir araya gelerek ilk ateşkes anlaşmasını imzaladılar. Ardından birkaç görüşme daha oldu. Bu görüşmelerde Karabağ’ın statüsü belirlendi. Hocalı, Ağdere, Hocavend, Ağdam, Hankenti bölgelerinin belirtilen tarihlerde boşaltılacağı kararına her iki lider imza attı.
Bu karar alınırken Azerbaycan, Nahçıvan, Türkiye bağlantısını gerçekleştirecek olan Zengezur koridorunun açılması da gündeme geldi ve imzalandı.
Paşinyan’ın bu karara imza atmasına Taşnak ve Diaspora Ermenileri pek sıcak bakmamış, Azerbaycan’la savaşın yeniden başlaması için Ermeni ordusu içinde ki güçlerini harekete geçirerek birçok kere ateşkesi bozdurmuşlardır.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada; “Türkiye ile koşulsuz görüşmeye hazırız” demişti. Bu diyalog çağrısı Türkiye’den karşılık buldu ve normalleşme görüşmelerinin Moskova’da gerçekleşeceği bizzat Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından açıklandı.
Bu görüşmeler yıllarca sürmeyecek, birkaç haftada şekillenecek ve artık geri dönüşü mümkün olmayan Zengezur koridorunun yanına birde Alican sınır kapısı da eklenecektir.
Ermeniler inatları uğruna yıllardır abluka altında yaşamayı tercih etmişlerdi. Artık dünyaya açılmak istiyorlar. Bunu da gizleyemiyorlar. Türkiye ile hava yollarının açılmasını sevinçle karşılayan Ermeniler uçaklar dolusu Türkiye’ye gelip gitmeye başlamışlar. Alican kapası açılacak olsa bu sayı on binlere katlanacak.
Demem o ki 2022 yılı Iğdır için kalkınma yılı olacaktır. 2022 yılında hem Zengezur koridorunun faaliyete geçme durumu söz konusu, hem de Alican sınır kapısının açılması söz konusudur.
Gidenler bilirler Alican sınır kapsında protokol görüşmelerinin yapılabilmesi için hali hazırda yapılmış bir köprü bulunmaktadır. Yani bugün açılsa askeri kışla gümrük birasına dönüştürülse kapı çalışmaya başlayabilir.
Azerbaycan’ın demir yumruk lideri İlham Aliyev’in yıllarca metanetli ve emin adımlarla ilerlemesi, gardaş kömeği Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sınırsız desteği Azerbaycan’ın, Nahçıvan’ın, Ermenistan’ın ve Türkiye’nin bölgede yeni şekillenmelere ev sahipliği yapmasına vesile olmuştur.
Bu yeni gelişme Iğdır’da ticareti tahmininizden de öte kalkındıracak, geliştirecek ve ticaretin merkezi konumuna sokacaktır.
2021 yılı pek güzel geçti diyemeyiz. Özellikle Ekonomik anlamda ülke genelinde çok sıkıntılı süreçlerden geçtik ve geçmeye de devam ediyoruz. Kim bilir belki 2022 daha da kötü olacaktır. Ancak bölgemizde yaşanacak olan gelişmeler Iğdır’la birlikte bölgemizin kalkınmasında büyük rol oynayacağı kaçınılmaz bir gerçektir.” Dedi.
Şıktaş sözlerinin sonunda: “2022 yılının ülkemize ve Iğdır’ımıza huzur, barış, mutluluk, bolluk bereket getirmesini temenni ederiz.” Dedi.
Haber: Oğuzhan Şıktaş